Maatschap & Vennootschap onder firma

Ondernemers kunnen ook kiezen voor een maatschap of vof. De maatschap is een samenwerkingsvorm tussen twee of meer personen (maten). Zij kunnen arbeid, geld en/of goederen inbrengen. De afzonderlijke maten zijn niet verplicht om een gelijke hoeveelheid in te brengen. Wel zijn zij voor een gelijk deel aansprakelijk. De maatschapsvorm wordt veel gebruikt door bijvoorbeeld agrarische maatschappen, artsen, juristen en accountants. Binnen de maatschap wordt hetzelfde beroep uitgeoefend.

De vennootschap onder firma (vof) is ook een samenwerkingsverband. Dit kan gezien worden als een maatschap waarbinnen een bedrijf wordt uitgeoefend. Ook hier heeft iedereen een inbreng aan arbeid, geld en/of goederen. Alle vennoten zijn geheel aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap, dus ook die van een medevennoot.

Voor de oprichting van een maatschap en vof is geen notariƫle akte vereist. Raadpleging van een deskundige notaris is echter wel van groot belang, vooral vanwege de persoonlijke aansprakelijkheid van de maten/vennoten.